Information om hyresjustering 2023

Som många av er redan märkt har Sverige och även Lidköping påverkats av ett flertal omvärldsfaktorer som vi har små möjligheter att påverka.

Energipris, räntor och andra förnödenheter ökar kraftigt i pris, vilket även påverkar oss som bostadsbolag. Vi jobbar aktivt med att minimera kostnadspåverkan till exempel genom att minska bolagets energiförbrukning, men även med en mängd andra åtgärder. Vår verksamhet bedrivs på ett mycket effektivt sätt jämfört med många andra bostadsbolag, vilket vi hoppas ni märker av. AB Bostäder har genom åren haft relativt låga hyreshöjningar, men måste samtidigt få täckning för den verksamhet som bedrivs.

I förhållande till tidigare års hyresjusteringar kommer hyresökning för år 2023 upplevas som hög, men den kommer ändå vara betydligt lägre än de kostnadsökningar som drabbar andra boendeformer än hyresrätten.

För kommande hyresjustering, år 2023, kommer vårt bolag att förhålla sig till det avtal som tecknats mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Fastighetsägare och Sveriges Allmännytta. Vi kommer att resonera med Hyresgästföreningen om att hantera bolagets, men också era ökade kostnader. Vi kommer vara tvungna att till exempel resonera om anpassade servicenivåer, som kommande underhåll exempelvis. Vi hoppas ni har förståelse för varför vi måste göra detta.

Även ni hyresgäster kan bidra till att hålla tillbaka behov av hyreshöjningar genom att använda mindre varmvatten, ha lägre inomhustemperatur, slänga mindre sopor, tvätta mindre och alltid med fulla maskiner, med mera.

Vi förstår att en del kommer få svårt att hantera ekonomin eftersom mycket av det man behöver till vardags har fått högre priser. Vi ber er därför att höra av er till vår ekonomiavdelning om det blir svårt att hantera kostnaderna för att få råd om hur du kan göra och se vad vi kan hjälpa till med.

Sidan uppdaterad 2022-09-29