Särnmarksgatan 26

Huset var fram till 1989 ett av Lidköpings bryggerier och har få behålla sitt charmiga yttre medan insidan förvandlats till två moderna lägenheter på vardera 3 rum och kök som var klara för inflyttning november 2014. Här bor du mitt i centrum med shopping, restauranger och caféer precis runt hörnet.

Lägenheterna är utrustade med egen tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin och modern teknik som IP-telefoni och bredbandsuttag. Den charmiga innergården med uteplatser är låst och de boende släpper in sina besökare med hjälp av porttelefon.

Den ena lägenheten är på 101 m² och har kök och vardagsrum i entréplan och sovrum en trappa upp. Den andra lägenheten är på 87 m² och ligger på andra våning men har entré och hall i första planet. Se ritning på lägenheterna här.


Historik

Nya Bryggeriet i Lidköping startades 1924 av Einar Johansson tillsammans med kompanjonen Nils Pettersson. Sonen Mårten Johansson började i firman som springpojke på 1930-talet och fortsatte sedan som chaufför. Den största tillverkningen var av svagdricka. Efter en ombyggnad 1932 började man även tillverka läskedrycker.

Konkurrensen från storbryggeriernas lockprissatsningar i livsmedelsaffärerna blev för stor redan på 1970-talet. Personalen fick inskränkas och från 1984 arbetade Mårten ensam i bryggeriet. Han slutade inte med läsktillverkningen förrän 1988. Den sista svagdrickan tappades upp den 30 november 1989.

Källa: Vänermuseéts databas Carlotta

Sidan uppdaterad 2023-11-06