Direktbyte

Regler för direktbyte

För att få byta din lägenhet mot någon annans hyreslägenhet ska du ha godkända skäl för bytet och få tillstånd från AB Bostäder. Skäl att byta som normalt godkänns är när det gäller byte mellan större/mindre eller billigare/dyrare lägenhet eller att du på grund av sjukdom behöver bo på bottenvåning eller i hus med hiss.

Godkännande av lägenhetsbyte görs på samma sätt som vid godkännande av ny hyresgäst enligt vår Uthyrningspolicy. Bland annat ska båda parter varit skötsamma hyresgäster och ha ekonomi som klarar nya hyran, ha vårdat sin lägenhet, betalat nuvarande hyror i tid samt inte stört sina respektive grannar. Som regel behöver både du och den du vill byta med ha bott i sina respektive bostäder i minst ett år för att bytet ska godkännas. Det går inte att byta en hyresrätt mot en bostadsrätt eller villa.

Köpoäng nollställs

De köpoäng du har i vår kö nollställs när du byter lägenhet och du måste själv aktivera dig igen för att börja samla nya.

Ansök om direktbyte

När du hittat någon att byta lägenhet med, och båda parter är överens om att genomföra bytet, ska ni fylla i vår blankett för direktbyte. Det är viktigt att båda parter utförligt beskriver skälen för lägenhetsbyte i ansökan till oss. Blanketten ska undertecknas av båda parter och måste vara oss tillhanda minst en månad innan bytet ska ske.

Kontakta uthyrningen för blankett, 0510-770800, uthyrning@lidkoping.se

Sidan uppdaterad 2022-09-18