Energianläggningen på Skaragatan

Den 12 mars 2024 skriver vår energiingenjör Anders:

Idag den 12 mars skiner solen över kvarteret Abborren 5 på Skaragatan. Det är knappt 2 grader varmt och en vresig, iskall nordanvind trycker sig in under kragen. I skrivande stund har det hunnit blivit eftermiddag, trots det så producerar den nya energianläggningen i AB Bostäders fastighet på Skaragatan över 50 kW el. Det räcker med god marginal till att köra full fart med värmepumparna och även koppla in en av elpatronerna för att stötta till i värmesystemet, endast en mindre andel fjärrvärme köps för att göra varmvatten.”

Nu har den nya energianläggningen på Skaragatan varit igång ett tag och vi kan börja se vad den ger. Energianläggningen är en hybridanläggning och precis som namnet säger används flera energikällor för uppvärmning, varmvattenberedning och eldrift. Genom att alternera och mixa mellan olika energislag och när dessa ska användas samt i vilken utsträckning, bidrar hybridanläggningar till att minska miljöbelastningen. Värmeåtervinningen i en hybridanläggning görs via värmepumpar som drivs med en vis del egenproducerad el och det ger en reducerad användning av värmeenergi från fjärrvärmen.

På Skaragatan 14–18 användes under februari månad 14 307 kWh el till drift av värmepumparna, från solelsanläggningen kom 14,5% av den elenergin. Med värmepumparnas hjälp återvanns 54 910 kWh värmeenergi ur frånluften från lägenheterna som annars skulle ventilerats ut. Det motsvarar 61,5 % av vad som behövdes för att värma 108 lägenheter på Skaragatan i februari. Så kul att äntligen få ta del av resultat!

Sidan uppdaterad 2024-03-15